העיניים והעפעפיים שסביבם מהווים את מוקד הפנים, והם בעלי חשיבות רבה בתקשורת בין אנשים. בצעירים, עור העפעפיים מתוח ורענן, אולם ככול שמתבגרים, העור בעפעפיים העליונים והתחתונים הופך רפוי יותר, ולעיתים גם מקומט (מצב הנקרא דרמטוכלזיס), מה שמאפשר לשקיות השומן שמתחתיו לבלוט ולהסב מראה עייף, עצוב או כועס.
ניתוח הרמת עפעפיים (בלפרו-פלסטיקה) הפך לאחד הניתוחים הפלסטיים הנפוצים ביותר. הניתוח מותח את העפעפיים, מקנה להם מראה רענן וצעיר יותר, ואף מסייע בשיפור הביטחון העצמי. במקרים בהם קיים בנוסף לעודף עור גם פטוזיס או צניחת גבות, ניתן לשלב בניתוח הרמת העפעפיים גם ניתוח לחיזוק השריר המרים את העפעף או ניתוח להרמת הגבות.
מה עושים לקראת הניתוח?
השלב הראשון לפני ניתוח הרמת עפעפיים הוא בחירת המנתח. המנתח חייב להיות מנוסה ובקיא בתחום ניתוחי העפעפיים. בשל הקרבה לעיניים, קיימת חשיבות גבוהה להערכה יסודית של מצב העיניים טרם הניתוח. ישנם מקרים בהם מצבים שונים בעיניים, כגון יובש ניכר בעיניים, מחלות קרנית או מחלות עפעפיים, עלולים להחמיר מאוד לאחר הניתוח, ולכן תכנון הניתוח צריך להיות קפדני ומדויק כך שלא ייסכן את העין המנותחת. ניתוח עפעפיים הוא בטוח מאוד ומוצלח מאוד כאשר הוא נעשה ע"י מנתח מנוסה בסוג כזה של ניתוחים.
השלב השני הוא פגישת ייעוץ עם המנתח. בפגישה זו המטופל מציג את ציפיותיו מהניתוח, ולאחר מכן המנתח בודק את המטופל ומסביר מה ניתן לעשות על מנת לענות על ציפיות המטופל. תיאום ציפיות זה הינו חיוני ומאפשר להגיע לתוצאה אידיאלית לאחר הניתוח. בשלב זה ניתן לצפות בתמונות של מנותחים אחרים ולדון בסוג הניתוח הרצוי.
השלב השלישי הוא קביעת סוג ההרדמה והמלצה על בדיקות מקדימות. לקראת הניתוח יש להצטייד בד"כ במספר בדיקות דם (ספירת דם, תפקודי קרישה ובדיקת כימיה), אק"ג, ולעיתים גם צילום חזה. לפני הניתוח מומלץ להימנע מעישון, ולהפסיק תרופות לדילול הדם כמו אספירין וקומאדין (וזאת לאחר קבלת אישור מתאים מהרופא המטפל).
מה עושים בניתוח?
ניתוח הרמת עפעפיים עליונים מבוצע בד"כ בהרדמה חלקית (זריקת הרדמה לאזור הניתוח וטשטוש קל עם חומר המוזרק לוריד ע"י המרדים). במהלך הניתוח מבצעים חתך עדין בקפל של העפעף העליון, מסירים עור עודף מהעפעף, ומעצבים את השומן שמתחתיו. בתום הניתוח החתך הניתוחי נתפר עם תפרים עדינים.
במידה וישנו גם ריפיון של השריר (פטוזיס), ניתן לחזק אותו ע"י תפירתו מחדש לעפעף דרך חתך בקפל העפעף. לעומת זאת, קיימת שיטה חדישה ומתקדמת יותר במקרים בהם צניחת העפעף היא קלה יחסית, שבה לא מבצעים חתך בעור ולכן גם אין תפרים חיצוניים ולא נותרות צלקות עוריות. הניתוח כולו מבוצע בהרדמה מקומית דרך החלק הפנימי של העפעף, ההחלמה היא קלה מאוד ומהירה, ומתקבלות תוצאות קוסמטיות